Nöroteknoloji büyüleyici ve aynı zamanda kendi içerisinde birçok tartışmayıda barındıran bir alandır, çünkü hedeflerinden biri insan beynini makinelere doğrudan “bağlamak”tır. Nöroteknoloji, teknik elektronik bileşenlerin sinir sistemi ile doğrudan bağlantısını sağlayan yöntem ve araçların bir araya getirilmesi olarak tanımlanmaktadır. Bu teknik bileşenler elektrotlar, bilgisayarlar veya akıllı protezlerdir. Bu bileşenlerden beklenen beyinden gelen sinyalleri kaydetmeleri ve bunları teknik kontrol komutlarına "çevirmeleri" ya da elektriksel veya optik uyaranları uygulayarak beyin aktivitesini manipüle etmeleridir.
Nöroteknolojik elektrotlar, aktif durumdaki beyin tarafından üretilen elektriksel aktiviteyi toplayan elektrot başlıkları şeklinde başın yüzeyine basitçe yerleştirilebilir. Elektrotlar vücuda girmediği için bu ölçüm yöntemine "invaziv olmayan" denir. Örneğin, bu türden elektrotlar hastalığın ileri evrelerinde neredeyse tamamen felç olan amyotrofik lateral sklerozdan (ALS) muzdarip hastalarda kullanılır. Bu hastalar bazen sadece göz kapaklarını kullanarak veya alternatif olarak elektriksel beyin aktivitelerini bilinçli olarak değiştirerek iletişim kurabilirler. Aslında, bu hastalar hala ölçülebilir beyin aktivitelerinin belirli yönlerini kontrol etme yeteneğine sahiptir ve kod çözme için uygun teknik cihazlara güvenerek evet/hayır sorularına yanıt verebilir. Biraz alıştırma yaptıktan sonra bilgisayarlı bir “daktilo” çalıştırabilir ve cümleler kurabilirler. Böylece konuşma yetenekleri, kafadan doğrudan bilgisayara giden bir yol bulur.
“Okuma” elektrotlarına ek olarak, elektrik akımı kullanarak veya daha yakın zamanda ışık yardımıyla beyindeki belirli çekirdekleri, alanları veya fiber demetlerini harici olarak uyarmak veya aktivitesini engellemek için beyne implante edilen veya saçlı deri üzerinden uygulanan uyarıcı elektrotlar da vardır. Örneğin, "derin beyin stimülasyonu" (DBS) için kullanılan elektrotlar, bir beyin cerrahı tarafından beynin derinliklerindeki ilgili bölgelere son derece hassas bir şekilde yerleştirilir. Bu hedeflere müdahale yoluyla, belirli beyin hastalıklarının bazı semptomlarını bastırmak veya iyileştirmek mümkündür. Bazı hastalar için bu, klinik durumlarında veya öznel iyi oluşlarında muazzam bir iyileşme anlamına gelebilir. Örneğin, DBS, Parkinson Hastalığından (PD) muzdarip hastalarda kullanılan ilaçlar etkisiz ise düzenli olarak kullanılır. DBS, nörodejeneratif süreçlerin ilerlemesini ne iyileştirebilir ne de durdurabilir, ancak titreme veya katılık gibi tipik şiddetli semptomları önemli ölçüde hafifletebilir, bu şekilde hastanın durumunu ve yaşam kalitesini önemli ölçüde iyileştirir. Bu arada DBS, epilepsi veya Tourette sendromu gibi diğer nörolojik hastalıklara ve hatta majör depresif bozukluk (MDD) gibi belirli psikiyatrik durumların tedavisi için de düşünülür. Bununla birlikte, yenilikçi işitme cihazları veya epileptik nöbet durumunda hedefe yönelik engelleyici “karşı yönlendirme” için önerilen bu yeni ışıkla stimülasyon teknikleri dahi günümüzde uygulamaya girmiştir.
Nöroteknoloji uygulamaları günümüzde sadece hastalıkların tedavisinde değil, günlük yaşamda beyin ve sinir işlevlerini kullanarak uyku,odaklanma, okuma becerilerinin artrırılması gibi eğitim alanlarında kullnılaiblir. Uygulamalı siniriblim teknolojilerinin gelişmesi ile birlikte örneğin bir tır şöförünün araç kullnırken uykusu geldiğinde yada mental yorgunluk yaşadığında onu sesli, takdil veya görsel olarak uayaran bir nörotenoloji cihazı trafik kazalarının önlenmesinde dahi kullanılabilir.
Yukarıdaki türden örneklerin sayısı sadece hayal gücünüz ile sınırlıdır. BrainAtica oluşumu içeriside amacımız nöroteknoloji araç ve uygulamalarına toplumun tüm bireylerine ulaştırmaktır.
5 yıl servis garantisi altındadır.
Mail order ve EFT ödemesi
Çevrimiçi en iyi destek